top of page
א

הסכם
ידועים בציבור

הסכם ממון ידועים בציבור

אפתח את פרק הסכם ממון ידועים בציבור דווקא עם חוק יחסי ממון מאחר וחשוב להדגיש ולהציף את העובדה שחוק זה  עוסק בחלוקת הרכוש של בני זוג נשואים  במקרה של גירושין או פטירה. מכאן ברור שחוק יחסי הממון לא חל על זוגות שאינם נשואים ואת מקומו ממלא הסכם ממון ידועים בציבור שנועד להסדיר את חלוקת רכושם בעת פרידה או פטירה. 

כאן אני חייבת להאיר ולהזהיר מפני הטעות הנפוצה של זוגות רבים שסבורים שאם לא יתחתנו הם בעצם אינם חייבים האחד לשני דבר באם יחליטו להיפרד. זו טעות שעלולה לעלות ביוקר. מיד אביא סיפור מהחיים שימחיש את העניין הלכה למעשה. אבל קודם תשובה לשאלה מי יכול לערוך הסכם ידועים בציבור... האם כל עורך דין כשיר למלאכה או שרק עורך דין להסכמי ממון ידועים בציבור?

אילוסטרציה של ידועים בציבור
נוי יוספזון בוסני עו"ד להסכמי ממון

ובכן, התשובה לשאלה שחתמה את פסקת הפתיחה כבר ברורה מעצם הכותרת של פסקה זו. ככלל, עורכי דין שאינם מתמחים בתחום של דיני משפחה ובמיוחד בתחום עריכת הסכמי ממון הם הכתובת הפחות מתאימה לעריכת הסכם ממון ידועים בציבור.
ולא שאני מפחיתה מערכם של חברי למקצוע חלילה, אבל מדובר בתחום מאד מורכב שדורש מצד אחד מנות נכבדות של רגישות אנושית ומצד שני ניסיון רב שנשען על הכרת החוקים, הסייגים, התקדימים, הערעורים והקווים המנחים את התנהלותם של הערכאות המשפטיות בענייני משפחה שם ניתנת החותמת החוקית להסכמים אלה.

חשיבות הפניה לעורך דין שהתמחותו עריכת הסכמי ממון בכלל והסכם ידועים בציבור בפרט מקבלת משנה חשיבות כאשר מדובר בזוגות שהקשר ביניהם הוא פרק ב' מאחר והסכם זה מסדיר גם את הזכויות המגיעות לכם ולילדיכם.

ומאחר וכבר ציינתי את עניין הרגישות האנושית הנדרשת, אנצל את ההזדמנות לציין כמה יתרונות חשובים שאני מביאה לתהליך עריכת הסכם הממון ולטיפול בענייניהם ביום בו בני הזוג מחליטים על פרידה.

עורך דין לעריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור

כובע אחד שאני חובשת נושא את ההגדרה עו"ד נוי יוספזון-בוסני מתמחה בעריכת הסכמי ממון והוא בא לענות על הצד המשפטי.

אבל חשובים לא פחות הם הכובעים שנועדו לתת את המענה הרגשי והאנושי והם ההתמחויות שלי בגישור זוגי, טיפול הורי וייעוץ זוגי.

לקבלת הכוונה וייעוץ ראשוני ללא עלות וללא התחייבות

ניתן להתקשר  09-7776190

או למלא את הפרטים ונחזור אליך בהקדם האפשרי

החשיבות בעריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור - מקרה אמיתי

זוכרים את  עניין הטעות הנפוצה של זוגות לא נשואים שחושבים שללא חתונה, בעת פרידה, הם בעצם לא חייבים אחד לשני דבר?

בית המשפט לעומת זאת, רואה את פרק חייהם המשותפים דרך עדשת "הלכת השיתוף"  ובדרך כלל פוסק שכל מה שנצבר במהלך החיים ביחד יחולק שווה בשווה בעת הפרידה. והסיפור הבא ימחיש את הנקודה ועד כמה חשובה עריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור:

מקרה בזוג לא נשוי.

פרק ב' בחיי השניים, כל אחד הביא לפרק המשותף ילדים משלו, השניים שכרו בית לגור בו יחד, שניהם עובדים ומביאים משכורת הביתה אך מנהלים חשבונות בנק נפרדים. עד כאן הרקע לסיפור.
ואז...:

הגבר שעבד בחברת היי-טק גדולה, הצליח מאד ובנה קריירה מרשימה שזיכתה אותו באופציות בחברה ובזכויות סוציאליות מפליגות. והנה, בחלוף 7 שנים של זוגיות נוצר קרע בלתי ניתן לגישור והשניים החליטו להיפרד.
ואז, האשה תובעת חצי מכל מה שצברו במהלך החיים המשותפים וזה כולל את מחצית האופציות והזכויות הסוציאליות להן זכה הגבר במהלך אותה תקופה.
הגבר טען להגנתו בבית המשפט שמעולם לא התחתנו, ניהלו חשבונות בנק נפרדים ולכן יש לדחות את התביעה על הסף. ובית המשפט פסק אחרת: אמנם לא חל על הזוג חוק יחסי הממון מאחר שלא נישאו אבל בהחלט חלה עליהם "הלכת השיתוף" ולכן מגיע לאשה מחצית ממה שנצבר באותה תקופה – כולל האופציות. אחחחח.... אם רק היה להם הסכם ממון ידועים בציבור שיסדיר את החלוקה בצורה הוגנת ביום הפרידה.

האם ניתן לבטל הסכם ממון ידועים בציבור?

ככלל לא ניתן לבטל הסכם ממון מאחר וחלים עליו דיני חוזים  - וכחוזה יש להסכם מעמד של פסק דין.  אלא אם כן... שני הצדדים רוצים בהסכמה משותפת לבטלו.
אפשרות נוספת לביטול הסכם ממון ידועים בציבור ניתנת ע"י הוכחת אחת משלוש הטענות הבאות: טענת פגם שנפל בעת עריכת ההסכם, כלומר, המבקש צריך להוכיח שהוצג בפניו מצג שווא או מצג חלקי ואם היה יודע מראש את מלוא הנתונים לא היה חותם על הסכם זה. אפשרות נוספת היא טענת פגם שמפנה אצבע דווקא אל בית המשפט, כאשר המבקש מנסה להוכיח שבית המשפט לא בירר עם הצדדים אם הם חתמו מרצון על ההסכם ולא עשה בדיקה מעמיקה שהצדדים מבינים לאשורם את משמעויות ותנאי ההסכם.
טענה שלישית נשענת על כוונת הצדדים בהתנהגותם למרות היותם חתומים על הסכם הממון, כאשר המבקש מוכיח ששני הצדדים אמנם חתמו על הפרדת נכסים וחשבונות אך בפועל התנהלו בשיתוף מלא.

הסכם הורות משותפת לידועים בציבור?

הפעם אנחנו מניחים בצד את הסדרת נושא הממון ועוברים לחלק שמגדיר איך בני זוג שאינם נשואים ואינם מתכוונים לחיות בזוגיות יגדלו ילד משותף בין אם ילדו אותו יחד ובין אם אימצו. לדוגמא: זוגות חד מיניים או גבר ואשה שחיים בנפרד אך רוצים להביא ילד לעולם מבלי לנהל קשר רומנטי. כך או אחרת, אני חייבת לציין שתי נקודות מאד חשובות למעוניינים בעריכת הסכם הורות משותפת לידועים בציבור.
האחת – חשוב לערוך את ההסכם לפני שהאשה נכנסת להיריון מאחר והבאת ילד לעולם הוא תהליך ארוך וכל שלב בו דורש את הבנת והסכמת שני הצדדים: האם מדובר בהפרייה... היכן תתקיים הלידה... מי יהיה זכאי לחופשת לידה... מה קורה במקרה של מחלוקת על גידול הילד... מה קורה אם לאחד מהצדדים יש זוגיות האם בן הזוג נחשב להורה... ועוד.
נקודה שנייה שחשוב להדגיש כבר עכשיו – את הסכם ההורות המשותפת לידועים בציבור ניתן לאשר בבית המשפט רק לאחר לידת התינוק. מכאן עולה החשיבות של הפקדת עריכת ההסכם בידיו של עורך דין שזו התמחותו.

משרדנו פועל ומטפל בקשת סוגי הסכמים רחבה ומגוונת

bottom of page