

ניכור הורי
ניכור הורי

ניכור הורי היא אחת התופעות המכוערות וה"נמוכות" ביותר שתהליך פרידה, פירוק תא משפחתי וגירושין יכול לייצר.
צריך להיות מאד שפל כדי להגיע למקום שבו במקום להגן על הילדים ולמנוע עד כמה שניתן את מעורבותם בסכסוך הורה משתמש בהם ככלי מלחמה בהורה השני כדי לסחוט אותו לוויתורים, כדי להשיג תנאים יותר טובים במסגרת הסכם הגירושין או בהליך הגירושין אפילו מתוך רגשות נקמנות וקנאה גרידא.
לניכור ההורי יש פנים רבות:
-
כלי שנועד להכתים הורה כדי להשיג משמורת מלאה על הילדים
-
"שוט" המצליף בהורה כדי לסחוט ממנו יותר כספים או ויתורים
-
כהסתה ממניעים רגשיים כמו יצר נקמנות שמגייס גם את הילדים הבוגרים ומתסיס אותם כנגד הצד השני.
הניכור ההורי בגיל ההתבגרות קשה וחריף עוד יותר מאחר ומדובר בגיל בו המתבגר מעצב את זהותו, הוא אינו רגיש לסביבתו אלא יותר עסוק בעצמו, פועל ביתר קיצוניות וחריפות, תוקף ביתר עוצמה ופוגע במטרה אליה מכוון אותו ההורה המנכר.

ניכור הורי
איך בוחרים את עורך הדין לדיני משפחה המתאים?
הכתובות - לטיפול בתופעות ניכור הורי - בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. יחד עם זאת, מאחר והניכור ההורי תופס בשנים האחרונות תאוצה הוסמכו לדון ולטפל במיוחד בתופעה זו שופטים שזו התמחותם.
אבל, הרבה לפני שהעניין מגיע לפתחו של בית המשפט, חשוב לדעת לזהות את ניצני הניכור ההורי כדי לקבל את הכלים הנכונים והיעילים להתמודד עם התופעה ובמילים אחרות - לבחור עורך דין לענייני משפחה מנוסה שידע לנהל את תיק הגירושין בתבונה ולהילחם בהורה העיקרי בכל האמצעים (וכשאני אומרת בכל האמצעים זה כולל בין היתר להביא על רקע הניכור ההורי לביטול מזונות).
ולא רק הניסיון המשפטי עומד כאן על הפרק.
חשוב לא פחות שאותו עורך דין יעמוד לצידך ברגעים הקשים (ויש רבים כאלה), ידע להוביל אותך ב"סופה, ברעמים ובברקים" תוך מתן יד חמה שתומכת מכוונת ומאירה את הדרך. כאן אני נכנסת לתמונה:
נעים להכיר – עו"ד נוי בוסני- יוספזון! כן אני עורכת דין גירושין מנוסה בדיני משפחה בכלל ובניכור הורי בפרט.
בנוסף להכשרתי המשפטית העמקתי, התמחיתי והוסמכתי גם כמדריכת הורים, יועצת זוגית ומגשרת משפחתית.
אני יודעת לזהות כבר בראשיתם את ניצני הניכור ההורי, להיערך בהתאם גם משפטית וגם ברמת מתן כלים, לך ולילדים, כדי להוציאם משדה הקרבות ולהקטין את הנזק הנפשי שנגרם להם.
ניכור הורי ביטול מזונות

כמעט ואין סכסוך ומחלוקות במסגרת הטיפול וניהול תיק גירושין שאינני מצליחה ליישב ולהביא לפתרון ללא הצורך בהתערבות בית המשפט או בית הדין הרבני.
אבל, יש מקרים, כמו ניכור הורי, שדורשים להביא לשדה המערכה את התותחים הכבדים. ואחד מהיעילים שבהם היא סנקציית ביטול המזונות, ובארבע מילים – ניכור הורי ביטול מזונות.
יש ובמקרים של ניכור הורי בית המשפט יפסוק ביטול מזונות ילדים בגלל ילד מרדן שמסרב לפגוש את אביו ויש שיפסוק הקטנת או ביטול מזונות אישה בגלל אם שמסיתה את ילדיה כנגד אביהם. ימחיש את העניין ציטוט של השופט ארז
שני שטיפול בתיקי ניכור הורי הוא מתחום התמחותו:
"האב אינו ארנק בעל חובות וחסר זכויות. כאשר הורה עיקרי אינו תורם
לקיום הקשר אלא פועל לניתוקו, עלולים להיות לדברים השלכות כלכליות."
ניכור הורי גירושין
אחוז מקרי הגירושין רק הולך ועולה ויחד איתם מתעצמת וגדלה תופעת הניכור ההורי ככלי בידי הורים ל"ניצחון" בקרבות הגירושין.
כל כך נפוצה התופעה עד שזכתה כבר לכינוי – תסמונת הניכור ההורי. ברור שהנושא שעל הפרק אינו גירושין בהסכמה אלא במערכות גירושין שלא רק שאין בהן הסכמה אלא שהן טעונות בגלריה של חומרי נפץ כמו: זעם, עלבון, נקמה, קנאה, מחלוקות על רכוש ונכסים ובעיקר סכסוכים וריבים סביב נושאי משמורת ילדים זמני שהות (לשעבר “הסדרי ראיה”).
לעומד מהצד קשה להבין איך זה יכול לקרות אבל כאשר ה"דם חם", הרגשות מתלהטות והראיה הצלולה מטשטשת, הורים 'מאבדים את זה', מכניסים את הילדים בעין הסערה ומפעילים אותם כנגד ההורה השני.
וכך, במקום הסכם גירושין מתקבל ניכור הורי גירושין.
הניכור ההורי יכול להיות מופעל עוד בטרם החל תיק הגירושין כהכנה למאבק הצפוי, הוא יכול לצוץ תוך כדי ניהול תיק הגירושין ובמקרים רבים גם לאחריהם כדי להביא לויתורים ושינויים בסעיפים שהוסכמו, לצורך סחיטה כספית או סתם מתוך יצר נקמנות ורגשות פגועים.
ניכור הורי תביעה
באין פתרון אחר שמביא להסכמה ויישוב הסכסוך בין ההורה המנכר למנוכר – אין ברירה אלא לבקש סעד מבית המשפט. זה יכול להיות בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
המושג ניכור הורי תביעה – מתכתב עם כתב תביעה שצריך לכלול תיאור מפורט ומנומק של תופעות הניכור ההורי, מלווה בתיעוד אמין ומהימן. על בסיס תופעות אלה יש להסביר מהו הסעד המבוקש מבית הדין/בית המשפט. הערכאה המשפטית תזמן את הצדדים, תשמע את טענות ההורים ואם אכן תשתכנע שקיים חשש לניכור הורי תמנה אנשי מקצוע (עובד/ת סוציאלי/ת, רווחה פסיכולוג...) בכדי לבחון את הדברים בצורה מקצועית.
חשוב להסביר מדוע מבקש בית המשפט את חוות דעת אלה ועוד קשת של בדיקות להוכחת הניכור ההורי ולמידת קיומו. לא פשוט לקבוע שאם מסיתה את ילדיה נגד אביהם או שאב מרעיל את ילדיו נגד אימם.
כל החלטה בתיק ניכור הורי – לכאן או לכאן – היא החלטה הרת גורל. זאת ועוד, ה"כניסה בעובי הקורה" נועדה לסנן תביעות שווא של ניכור הורי שמטרתן סחיטת הצד שני במסגרת טקטיקת ניהול תיק הגירושין, או שינוי התנאים שנקבעו לאחר הגירושין.
ניכור הורי בגיל ההתבגרות
כאמור, תסמונת ניכור הורי היא מן הגרועות, הכואבות, המזיקות והקשות לאיחוי. קשה לתאר את תחושותיהם של אב או אם שאינם יכולים לראות את ילדיהם הקטנים.
קשים עוד יותר המקרים של ניכור הורי בגיל ההתבגרות, בין אם הנער מורד ביוזמתו ובין אם מוסט על ידי אחד מהוריו, מאחר ומדובר בבוגר שנמצא בעיצומם של תהליכים שונים ומגוונים קשים להתמודדות כמו:
-
תהליך נפשי שבמרכזו עיצוב הזהות העצמית (המעבר מילד לבוגר)
-
פעילות הורמונלית מוגברת וקשה לשליטה (צעדים ראשונים בעולם המיניות)
-
עיסוק בעצמו תוך השתלחות בסביבתו הקרובה (לא מבינים אותי...)
כל אלה ועוד מביאים את הבוגר להתנכר באופן תוקפני יותר, קיצוני יותר, מכאיב ופוגעני יותר. התופעה מתעצמת למקומות קיצוניים עוד יותר כאשר הבוגר מוזן באינפורמציה שלילית על ידי ההורה המתנכר שמסיט להפגנת יחס מזלזל, לתחושות סלידה, לסירוב למפגשים ואף תומך בניתוק הקשר.