top of page
א

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך

חתימה על יפוי כוח מתמשך.jpg

ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי באמצעותו יכול אדם להביע את רצונו לאופן ולדרך בה ענייניו יתנהלו ביום לא יוכל להיות כשיר לעשות כן ולא פחות חשוב – על ידי מי "ענייניו יתנהלו" - הכוונה היא לאופן בו ינוהל רכושו, הטיפול הרפואי בו או כל עניין אישי אחר.

 

בקרות מקרה בו אדם אינו יכול עוד לנהל את ענייניו – תאונה שהפכה אדם ל"צמח", קריסה נפשית, דמנציה, אלצהיימר... והדוגמאות עוד רבות ומגוונות - ללא ייפויי כח מתמשך יהיה צורך למנות אפוטרופוס וזו מטלה כבדה שנופלת בדרך כלל על אחד מבני המשפחה.

 

מיד אביא דוגמא של מקרה אמיתי מהחיים שתמחיש עד כמה חשוב לערוך ייפויי כוח מתמשך גם כשמדובר בגיל צעיר ולא לסמוך על המשפט הידוע: "לי זה לא יקרה".

יפויי כוח מתמשך הנחיות מקדימות

בימים כתיקונם אדם מסוגל לטפל בענייניו הפיננסיים/הכלליים או להחליט מי יהיה רואה החשבון שיעשה זאת בעבורו.

אדם יכול לדאוג לבריאותו ולהחליט איזה רופא יטפל בו והדוגמאות עוד רבות, אבל... קורה ויכולת זו ניטלת מאדם, כאמור – מחלה, תאונה, קריסה - ואז... מי יטפל אז בענייניו הכלכליים, בריאותיים, משפחתיים?
מי ידע בכלל מה הוא רוצה ואיך ליישם את רצונו?
ובכן התשובה מצויה במסמך המשפטי שנקרא ייפוי כח מתמשך ואשר את ניסוחו יכול לבצע רק עורך דין שהוכשר והוסמך לכך באופן מיוחד ועל בסיס ההנחיות המקדימות שהציף בפניו המבקש:

מתי ייפוי הכח נכנס לתוקף ובאילו תנאים ניתן לבטלו?
י יהיו מיופי הכוח? (כן יכולים להיות יותר מאחד יכולים גם להיות חלופיים).
היכן ירצה המבקש להעביר את ימיו? מטפל צמוד? מוסד כלשהו? ילדיו? מי ימונה לנהל את רכושו, חסכונותיו, חשבון הבנק שלו?
בעצם, כמעט כל משאלה ורצון יכולים לקבל תוקף משפטי לקיומם במסמך ייפוי כוח מתמשך שהייתי מגדירה אותו בשלוש מילים – "צוואה בעודי בחיים".

מימוש-ייפוי-כוח-מתמשך-על-ידי-עורך-דין.jpg

כדי לא לחשוף פרטים אישיים ומפאת צנעת הפרט אתאר את הסיפור הבא כך. מעשה באדם מאז התאלמן בהיותו כבן חמישים בחר להקדיש את מירב מאמציו, כספו ותשומת ליבו לשתי בנותיו.

הוא דאג לממן את לימודיהן במוסדות ההשכלה הגבוהה במשובחים ביותר, למלא כל צורך ובקשה, לחתן אותן ואף לתמוך בהן כספית בשנות הזוגיות הראשונות.
וכך, בחלוף השנים העתיקה האחת את מגוריה לאוסטרליה הרחוקה לעשות שם קריירה בתחום הייעוץ השיווקי והשניה, ביחד עם בעלה, עשו רילוקיישן ללוס אנג'לס להרים סטארט-אפ לאחר שנקנה ע"י משקיעים בעשרות מיליוני דולרים.
עזיבתן של הבנות את הארץ לשנים ארוכות הביאה את האב להכרה שעליו לערוך מסמך ייפוי כח מתמשך ולצורך כך פנה אלי.
במסמך, הוא גם מינה אותי להיות מיופת הכוח כל עוד בנותיו בחו"ל וגם דאג להדגיש סעיף שאומר כך: "לא רוצה לסיים את חיי במוסד סיעודי.
אם בנותיי לא יוכלו לטפל בי רצוני הוא מטפל צמוד 24/7 שידאג לכל צורך שלי עד ליום מותי".

יום בהיר אחד לקה האב בשבץ מוח איבד את יכולת התפקוד והיה זקוק להשגחה צמודה.
בנותיו כמובן לא יכלו לקחת את הטיפול באביהן.
מתוקף המינוי המתמשך כמיופת כוחו דאגתי לטפל בענייניו וכמובן למלא את מבוקשו בעניין המטפל הצמוד.

מוסר ההשכל מסיפורנו ברור:

מקרה מצער, ואמיתי,  בהיעדר ייפוי כוח מתמשך:

אלמלא דאג מראש לייפוי כח מתמשך היה צורך למנות  לו אפוטרופוס וכנראה, בניגוד לרצונו המפורש והמודגש, היה יכול ומסיים את חייב במוסד סיעודי.

לקבלת הכוונה וייעוץ ראשוני ללא עלות וללא התחייבות

ניתן להתקשר  09-7776190

או למלא את הפרטים ונחזור אליך בהקדם האפשרי

ייפוי כוח מתמשך לעומת אפוטרופסות

לא אכנס בשלב זה לניסוחים משפטיים המגדירים אפוטרופסות, איך ממנים אפוטרופוס, באיזה מקרים ותחת איזה תנאים ומגבלות כדי להשוות אפוטרופסות לעומת ייפוי כח מתמשך.

יהיה לכך מספיק מקום וזמן בכתבה המורחבת. כן אתייחס להבדלים המהותיים אך אומר זאת ואף אדגיש: ייפוי הכוח המתמשך מבטל את הצורך למנות אפוטרופוס לאדם שאיבד את כושרו המשפטי.
זאת ועוד, מינוי אפוטרופוס הוא הליך מורכב ויקר, וחמור עוד יותר, האפוטרופוס, רגיש ואנושי ככל שיהיה, אינו מכיר את הנזקק ולא את משפחתו וגם אם יעשה את הטוב ביותר לא יעשה בהכרח את הטוב לאדם שאיבד את כשירותו.
זאת ועוד, בעוד ייפוי כוח מתמשך אינו כבול תחת בקרה של ההתנהלות הכלכלית השוטפת (למעט עסקאות גדולות כמו נדל"ן), האפוטרופוס נתון להשגחה צמודה של האפוטרופוס הכללי  מה שהופך את ההתנהלות הכלכלית השוטפת למסורבלת, קשה לביצוע ונתונה לבקרה ובחינה שנתית – מעמיס בירוקרטיה, מקשה והופך לנטל שעלול לפגוע בסופו של דבר ביקר לנו שאיבד את כשירותו.

ביטול יפויי כוח מתמשך

יכול אדם לבטל את ייפוי הכח המתמשך שערך לפני כניסתו של הייפוי לתוקף וגם לאחר מכן.
במקרים מסויימים יכולים גם קרוביו לפנות לבית המשפט ולבקש לבטל את ייפוי הכח עליו חתם הממנה.
חריג הוא המקרה בו, לפני כניסת ייפוי הכח לתוקף, הממנה קבע במפורש שהייפוי יישאר בתוקף גם אם יבקש לבטלו – אזי אז – כדי לבטלו יצטרך לפנות לבית המשפט.
בהקשר זה אציין כי גם מי מבני המשפחה יכול לפנות לבית המשפט ולהגיש התנגדות למינוי מיופה כח ספציפי למשל בשל טענת אי כשירות כבר במועד עריכת ייפוי הכוח. בכל יתר המקרים די בהודעתו של הממנה כדי לבטל את ייפוי הכח המתמשך אותו ערך ועליו חתם.
כשמדובר במקרים בהם הבקשה לביטול ייפוי כח מתמשך מונחת לפתחו של בית המשפט לאחר שנכנס לתוקפו, יכולים להגיש את הבקשה הגורמים הבאים: היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו, קרוביו של מייפה הכח, ידידיו הקרובים, ולעיתים יכול בית המשפט לבטל ייפוי זה ביוזמתו.
לכל אחד מהמקרים יש את התנאים הייחודים לו ועל כך ועוד בכתבה המלאה.

האם ייפוי כוח מתמשך חשוב מצוואה?

כפי שכבר ציינתי בתחילת המאמר: צוואה נועדה לאפשר לאדם לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו.
לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לו לקבוע כיצד יתנהלו חייו ורכושו בעודו בחיים, מאחר ואיבד את כושרו לתפקד ולנהל אותם בעצמו. בניגוד לדעה הרווחת ו השגויה, ייפוי כוח מתמשך וצוואה אינם מנוגדים זה לזה ואף אינם מחליפים האחד את השני ועל כן יעשה בחוכמה מי שידאג להחזיק בשניהם.

הבדל מהותי נוסף הוא אופן עריכת מסמכים משפטיים אלה.
צוואה יכול לנסח, כל אדם צלול בדעתו וכל עורך דין, למרות שתמיד עדיף להפקיד את המלאכה בידי עורך דין לענייני משפחה שנחשב לעורך דין מומחה לצוואות והירושות.
לעומת זאת ייפוי כח מתמשך ניתן לערוך רק אצל עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת לכך והוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי.
זאת ועוד, על צוואה חותמים רק המצווים והעדים ואילו על ייפוי כח מתמשך צריך לחתום גם מיופה הכוח ולאשר בחתימתו שהוא מקבל על עצמו את המינוי. 

אנחנו פה בשבילך בכל תחומי עריכת דין הקשורים לצוואות וירושות

bottom of page