top of page
א

 צוואה הדדית

צוואה הדדית

צוואה-הדדית.jpg

כדי להבין את חשיבות עריכתה של צוואה הדדית נפתח בהתייחסות חוק הירושה לחלוקת רכוש בהיעדר צוואה: כאשר אחד מבני הזוג נפטר, בהיעדר צוואה יחולק הרכוש כך: מחצית לבן הזוג הנותר ומחצית מתחלק בחלקים שווים בין הילדים.
הוראת החוק יכולה להביא למצב בו בן הזוג הנותר צריך למכור את דירתו כדי לתת את חלקם של הילדים שהינם גם יורשים, כאמור.

 

והיו דברים מעולם. כדי למנוע מצבים מסוג זה עורכים בני הזוג צוואה הדדית במסגרתה כל אחד מוריש לשני את חלקו ברכוש המשותף.

 

כך, כשמוריש נפטר ימשיך בן הזוג הנותר בחיים  להחזיק ברכוש כולו. וכשהוא ילך לעולמו יחולק הרכוש בין היורשים על פי הכתוב בצוואה ההדדית - משמע רצון שני הצדדים.

מיד אציג מקרה אמיתי של צוואה הדדית וניסיון לשנות את הוראתה באופן מפלה בין הילדים היורשים.
אבל קודם כמה מילים על:

יתרונות וחסרונות צוואה הדדית

יתרונות-וחסרונות-של-צוואה-הדדית.jpg

יתרונה הגדול והבולט של צוואה הדדית  שהיא מותירה בידי בן הזוג שנותר בחיים את מלוא הרכוש המשותף ומבטלת בכך את האפשרות ש"ינושל" ממחצית הרכוש (כפי שקובע חוק הירושה במקרים של היעדר צוואה).
מצד שני, יכולה צוואה ההדדית להבטיח את חלוקת הרכוש בין הצאצאים לאחר מות שני בני הזוג כפי שציוו בעודם בחיים.
יתרון נוסף, במידה ועורך הדין לצוואות דואג לכלול בצוואה סעיף שמונע מבן הזוג שנותר בחיים לנהוג בחוסר תום לב ולהעביר בעודו בחיים לצד ג' את הרכוש המצווה ליורשים ובכך מגן על הצאצאים.

ויש מי שיראה ביתרון דווקא את חסרונה של צוואה הדדית.

צוואה הדדית היא "צוואה נעולה".
כלומר, לאחר מותו של אחד מבני הזוג לא יכול בן הזוג שנותר בחיים לשנותה. לא כדי לתקן עוולות כמו להתחרט על נישול אחד הילדים מהירושה, ולהיפך, לא כשוט שתוצאתו הסרת אחד הילדים שהחל לגלות התנהגות מחפירה מתוך ידיעה שחלקו בירושה מובטח.
צוואה נעולה? כן, אבל... בהמשך אתייחס לאפשרויות שינוי צוואה הדדית, ובדיוק בנושא זה יעסוק הסיפור שהבטחתי:

ניסיון לערוך שינוי בצוואה הדדית  – מקרה אמיתי:

ניצחון-במאבק-על-צוואה-בעזרת-עורך-דין.jpg

המוטיב החזק ביותר עליו בא חוק הירושה להגן וליישם הוא קיום רצונו של הנפטר. החוק כמובן מרחיב את גזרת הוראותיו גם למקרים בהם הנפטר לא הותיר צוואה אולם לא זה המצב כשמדובר בצוואה הדדית.

 

כאמור, בסוג זה של צוואות, קבעו שני בני הזוג בעודם בחיים מיהם היורשים ואיך יחולק רכושם לאחר מותם בין יורשיהם. לכן, קשה מאד לשנות את הוראות צוואה משותפת לאחר מותו של אחד מבני הזוג ובמיוחד אם השינוי עומד בניגוד לרצונו כפי שעולה מהצוואה ההדדית. 
וכך, שני בני זוג שערכו צוואה הדדית בעודם בחייהם חיו באושר עד שהבעל נפטר. לאחר מותו החליטה האשה לכתוב צוואה חדשה מנוגדת להוראות הצוואה ההדדית ומורישה את כל הרכוש לבת אחת ובעצם מנשלת מירושה את שלושת ילדיה האחרים.

פנו אלי שלושת האחים שנושלו מירושתם בבקשה לטפל בעניינם.

פניתי לבית המשפט בבקשה שיקבע: והיה והצוואה החדשה תקפה אזי בעצם האם מבטלת את אחיזתה ברכוש כפי שקבעה הצוואה ההדדית ובפועל יש לקבוע את חלוקת הרכוש כולו בין ארבעת הילדים באופן שווה, כי שנכתב בצוואה ההדדית.
כך מפסידה האם המפלה את חלקה ברכוש וצוואתה החדשה חזרה אליה כבומרנג.

והלקח כאן ברור:

ניתן לבטל צוואה הדדית כל עוד שני בני הזוג בחיים והמבקש שינוי הודיע על כך לבן זוגו בכתב. לאחר מות אחד המורישים ניתן לשנות צוואה הדדית אך ורק לפי התנאים שקבע החוק, בכך תעסוק הפסקה הבאה.

והכי חשוב... בענייני צוואות וירושה יש לבצע כל מהלך בעזרת עורך דין ירושות וצוואות מנוסה ומבין עניין. מקרים מסוג זה שהבאתי כדוגמא, ועוד רבים אחרים, נטענים בפני בית הדין לענייני משפחה, נדרש ביצוע הליכים מורכבים וסדר פעולות שנקבע עפ"י הוראות החוק, הכול, בלוחות זמנים מאד קשוחים וללא מרחב שמאפשר פרשנויות או מקום לטעויות.
עורך דין צוואות מנוסה ידע לבחור את קו הפעולה הרצוי ולסלול טיפול נכון למול בית המשפט כדי להשיג ללקוח שלו את התוצאה המיטבית – במקרה שלנו – למצות את זכויותיו על פי חוק הירושה.

לקבלת הכוונה וייעוץ ראשוני ללא עלות וללא התחייבות

ניתן להתקשר  09-7776190

או למלא את הפרטים ונחזור אליך בהקדם האפשרי

שינוי צוואה הדדית

החוק מאפשר לבני זוג לערוך שינוי בצוואה הדדית בשני תנאים: השינוי יכול להיעשות כל עוד שניהם בחיים ובתנאי שהאחד הודיע לשני על השינוי בכתב.

עד כאן המקרה הקל.
ומה קורה כשאחד מבני הזוג נפטר והשני רוצה לערוך שינוי בצוואה ההדדית?
אם טרם חולק העיזבון בן הזוג שנותר בחיים אינו יכול לערוך שינויים בצוואה אלא לבטלה ולאבד את זכותו לרשת את כל מה צוואה זו הועידה לו.
אם כבר חולק העיזבון, מבקש השינוי ישיב לעיזבון את כל מה שירש בהתאם לצוואה ההדדית ואם כבר ניצל חלק מהירושה ישיב את החלק שנוצל בשווי כסף.

איך כותבים צוואה הדדית

צוואה הדדית יכולה להיכתב במסמך אחד או בשני מסמכים (כל צד יחזיק בעותק אחד).
בכל מקרה, הצוואה צריכה להיערך באותו זמן, לציין את התאריך ולשאת את חתימתם של שני בני הזוג.
ועדיין, גם כשכל התנאים האלה מתמלאים והצוואות נחתמו למול אותם עדים אין בכך די כדי להפכן לצוואה הדדית.
מה שקובע הוא הצבת עיקרון ההדדיות בתוכן הצוואה. אגב, הצוואות לא חייבות להיות זהות.
כך למשל יכול מוריש אחד להורות שרכוש משותף יעבור לאחר מותו לידי בן הזוג, בעוד המוריש השני יכול להורות שאם הוא יהיה הראשון שילך לעולמו רכוש משותף יעבור לאחר מותו לידי הילדים ולא לבן זוגו.
הוראות שונות אלה שמביעות רצונות שונים של המורישים לאחר לכתם תקפות בתנאי ששני בני הזוג הביעו את הסכמתם להוראות אלה בחתימתם על שתי הצוואות.

צוואה הדדית ידועים בציבור

מבחינת החוק צוואה הדדית תקפה כאשר שני הצדדים הם "בני זוג"  ובכלל זה גם ידועים בציבור כל עוד הם עומדים בחמשת הפרמטרים שהחוק קובע על פיהם מיהם "בני זוג": האם קיימים ביניהם יחסי אישות? האם הם תופסים את מערכת היחסים שלהם כמערכת זוגית?
האם הם מנהלים משק בית משותף?
האם הקשר ביניהם הוא קשר קבע? והאם אף אחד מהם אינו נשוי לאדם אחר? כן, כבר היו מקרים בהם פסקי דין קבעו שידועים בציבור עונים להגדרת החוק כ"בני זוג" על פי שניים או שלושה פרמטרים בלבד מתוך החמישה, אך בכל מקרה, חובת ההוכחה  - אנחנו בני זוג – חלה על הידועים בציבור שמבקשים לערוך צוואה הדדית.

אנחנו פה בשבילך בכל תחומי עריכת דין הקשורים לצוואות וירושות

bottom of page